Plaster models of “Yanuka”
 


“Wise”
 


Examples of work plans 
 


Work at its beginning
 

 

 

Environmental Sculpturing
Sculptures
Study Of Indian Sculpturing
Home
About Or-nah
Contact
Publications
Testimonials
Links
עברית

Babe

The Baby sculpture has been designed and built to be the focal point in the HaGai Park development, in Giv’at Ze’ev. The character of the sculpture results from the various levels relating to the environment:
• The topic of the “cute baby”, as an emotional focus to the park visitors,
• The “wise” look turned onto the park and observing also the view of the Shfela, revealed through the Ayalon River valley.
• The building material, comprised of a rich variety of different stones and, at the same time, relating to the type of stone that the park is built with.
• The rich and pleasant design of playing spaces inside the sculpture that invites children to came and play again and again.
• The choice of rounded lines and of volumes, curving in and out, reflecting the outline of the hilly topographic background in which the sculpture is built.

The building stones were gathered from all over the country: basalt from the Golan plateau, riverbed pebbles from the Negev desert, limestone boulders from the near surroundings. The face has been chiseled on site from a block brought from a quarry in the Hebron area.
The Baby sculpture has a strong presence in the park; through its emotional nature, through the interest aroused by the stone structure with so various colors and textures, through its way of calling “Come in!” to youth and children.
The emotional nature, expressed in the topic of the “wise baby”, the innocent one, who knows, is found again in the tension between roundness and outburst. The sculpture features many variations of circular flowing; the disk of the face the jaws, the arch of its back, the slides, the riverbed pebbles, the turn in the stairway. But the sculpture is not totally vowed to circular moves. Outbursts appear again and again: in the rocks that support the head, in the disproportion between the head structure and the face, in stones that stick out of the general outline, in the fact that the face is tilted sideways and that it is one-eyed.

The sculpture was first designed with a figurative head, made through a technique involving an iron framework and direct plaster with a terrazzo finish. Threefold pressure was applied, calling to change the design – proximity to a religious neighborhood that could be hurt by a figurative sculpture, the lack of expertise of the professional to execute this particular type of work, and the need of a sophisticated stretching construction to support the lift up head. The solution was found in coming back to a primitive style through the abstract or, the other way around, in coming back to the abstract through primitiveness.
The head became a stone structure and the face has been definitely emphasized though the use of one large stone, in which basic face features were chiseled in negative:
Lips – expressing the baby’s feeding, the primary sensitive relation with the outer world;
Jaws – to express that a life is born and to invite the coming of outside love, love comes to them from the outer world;
Eye – one single eye takes things out of their immediate context: the “Baby” is grown-up; he is wise, he knows and understands.

The use of a variety of building stones and the continuously changing building technique bring along a formative opulence, full of life. The transitions, from a shape to another, come in a flow of perpetual change, so that the richness of the texture only strengthens the unity of the overall experience.
The immediate children’s attraction to the sculpture and the numberless games that they invent on it, and around it, involve a love story and the fulfillment of the flow of feeling and art to the children, and back to the grown-ups – it is a most exciting experience.


54 Aetrog Street, HaGai Park, Giv’at Ze’ev
Length: 8 m. Width: 5 m.
Material: body- construction of various types of stone, head- chiseled local limestone, slides- terrazzo
Ordered by: The Give’at Ze’ev Local Council together with the Jewish National Fund.
Carried out: Simon & Shalom Robabshi
 



Back to gallery